Scrollable Longpage

Rijkstrajecten in de energieketen

De verduurzaming van het energiesysteem is een grote opgave. De Rijksoverheid werkt middels diverse trajecten aan deze opgave. Het gaat dan onder andere over strategie, realisatie van energie-infrastructuurprojecten of de ruimtelijke inpassing ervan. Dit overzicht geeft weer in welke landelijke trajecten binnen het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) wordt gewerkt aan de realisatie van een duurzaam energiesysteem.

Strategie

Programma Energie Hoofdstructuur (PEH)
Dit programma laat zien welke nieuwe nationale energie-infrastructuur nodig is richting 2050, welke ruimte deze vraagt en wat een slimme plaatsing is, zodat ook onder andere natuur, cultureel erfgoed en leefbaarheid ruimte krijgen.

Nationaal Plan Energiesysteem (NPE)
Dit plan geeft een langetermijnvisie op het energiesysteem in 2050, welk soort energiebronnen we dan inzetten en hoe we daar komen.

Duurzaam Energie Infrastructuur Plan Noordzee (dEIPN)
Voor de verdere realisatie van windenergie op zee na 2030 kijkt het dEIPN hoe we de opgewekte energie het beste aan land kunnen brengen.

Wind op zee
In de Routekaart Windenergie op Zee staat het doel om rond 2030 ongeveer 21 gigawatt (GW) aan windenergie op zee op te wekken. In 2040 is de ambitie om ruim 50 GW op te wekken en in 2050 70 GW.

Verbindingen Aanlanding Wind op Zee (VAWOZ)
Dit programma brengt – samen met de omgeving – kansrijke locaties in beeld om windenergie aan land te brengen voor windenergiegebieden die tussen 2031 en 2040 in gebruik worden genomen.

Programma Aansluiting Wind op Zee – Eemshaven (PAWOZ-Eemshaven)
Dit programma onderzoekt de mogelijkheden voor kabel- en leidingroutes vanaf de windenergiegebieden Doordewind en Ten noorden van de Waddeneilanden, alsmede toekomstige aanlandingen naar Eemshaven.

Kernenergie
Het kabinet onderzoekt locaties voor de eerste twee nieuwe kerncentrales. Daarnaast zet het kabinet in op verlenging van de levensduur van de huidige kerncentrale Borssele.

Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER)
In dit programma verkent de Rijksoverheid waar en hoe we met steun van de omgeving grootschalig energie kunnen opwekken op rijksgronden.

Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK)
Dit programma ondersteunt belangrijke energieprojecten door deze te prioriteren, tijdig te starten of door belemmeringen weg te nemen.

Klimaatfamilie
Het ministerie van KGG werkt met zijn trajecten niet als enige aan de uitvoering van het Klimaatakkoord. Er zijn nog veel meer programma’s waarin de overheid samen met provincies, gemeenten en brancheorganisaties aan de uitvoering werkt. Hieronder vallen onder andere de Regionale Energie Strategieën, het Nationaal Waterstof Programma en het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.