Scrollable Longpage

Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK)

Door de snelgroeiende behoefte en het aanbod aan duurzame energie kunnen we die infrastructuur niet allemaal tegelijk aanleggen. Dit vraagt om keuzes.

Het doel van het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) is om hier keuzes in te maken en te selecteren welke projecten van groot maatschappelijk belang zijn. Daarnaast maakt het MIEK het mogelijk om de behoefte aan infrastructuur eerder te signaleren en daardoor de aanleg van nieuwe energie-infrastructuur beter te plannen.

Routes naar het nationale MIEK
Energie-infrastructuurprojecten kunnen via drie routes worden aangedragen bij het nationale MIEK:

  • Via de Cluster Energie Strategieën (CES’en). De energievraag en infrastructuurbehoefte vanuit de industrie vormen een uitgangspunt voor het nationale MIEK. Energie-­ infrastructuurprojecten uit de industrieclusters worden aangeleverd via de CES’en.

  • Opschaling uit een provinciale MIEK (pMIEK). In 2024 hebben de provincies gewerkt aan de provinciale Energie­ visies. Dit betreft een gedeeld toekomstbeeld voor de ontwikkeling van het energiesysteem in de provincie. De provincies gebruiken deze informatie voor de tweede versie van de provinciale MIEK’s. Daarin stellen ze prioriteiten voor regionale energie-infrastructuurprojecten. Deze pMIEK’s 2.0 worden begin 2025 opgeleverd. Mogelijk komen hieruit projecten voort die vanwege hun schaalniveau in aanmerking komen voor het nationale MIEK.

  • In verkenning: via de systeemroute. Een nieuw te verkennen route voor projecten die noodzakelijk zijn voor de werking van een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem, maar niet naar voren komen vanuit een specifieke vraag naar energie.

Toelating tot het nationale MIEK
Voor projecten die worden ingediend voor het MIEK, stellen de betrokken partijen een startnotitie op. Hierin staat waarom dit project belangrijk is en wat een MIEK-status voor het project betekent. Op basis van de startnotities stelt de minister van Klimaat en Groene Groei het MIEK vast, na overleg met netbeheerders, decentrale overheden en collega-bewindspersonen.

Afwegingscriteria voor het MIEK
In 2024 is een nieuw afwegingskader voor het MIEK vastgesteld. Dit afwegingskader geldt voor zowel het provinciale als het nationale MIEK. De provincies en het Rijk werken dit nieuwe afwegingskader momenteel uit. In het nieuwe afwegingskader worden projecten getoetst op de volgende criteria: ­ maat­ schappelijk(e) doel en effecten, energiesysteem van de toekomst, ruimtelijke inpassing, urgentie en schaalniveau.