Scrollable Longpage

Gebiedsinvesteringen Net op Zee maken Zeeland groener

Zeeland is cruciaal voor een duurzaam energiesysteem. Vanwege de gunstige ligging aan de kust en het industriecluster Schelde-Deltaregio is het een van de vijf aanlandregio’s voor het net op zee, waaraan de komende jaren wordt gebouwd. De aanlanding van windenergie kan impact hebben op de leefkwaliteit. Als impuls voor de bewoners en regionale ondernemers, stelt het ministerie van Klimaat en Groene Groei financiële middelen beschikbaar om te investeren in de regio.

“De vraag naar elektriciteit in Nederland blijft toenemen”, zegt Laurens den Ouden, projectleider Energie bij het ministerie van Klimaat en Groene Groei. “Tegelijk moeten we onze energievoorziening verduurzamen. Daarom maakt Nederland steeds meer gebruik van duurzame energiebronnen, zoals wind op zee. Eind 2032 moeten voor het vermogen van ongeveer 21 GW aan windparken op zee gerealiseerd zijn. In grote windparken op zee wordt wind opgevangen en omgezet in elektriciteit. Die elektriciteit wordt vervolgens via kabels naar het vasteland getransporteerd. In Zeeland komt deze aan land. Hiermee wordt het industriecluster Schelde-Deltaregio van elektriciteit voorzien, maar ook diverse andere regio’s in ons land profiteren van de Zeeuwse aanlanding van wind op zee.”

Impact op de leefomgeving
“Het aanlanden van energie heeft impact op de omgeving”, vervolgt Den Ouden. “Om de stroom te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet is infrastructuur nodig. Zo worden bijvoorbeeld in het Sloegebied twee converterstations gebouwd en is windenergie van zee een van de redenen dat er in het Sloegebied een nieuw hoogspanningsstation nodig is met een bovengrondse aansluiting. Deze energie-infrastructuur legt druk op het open Zeeuwse landschap. Via de Gebiedsinvesteringen Net op zee ontvangt de regio, deels vanuit Europa, geld om de leefkwaliteit te behouden of te verbeteren. In totaal gaat het om circa 500 miljoen euro voor alle aanlandregio’s gezamenlijk.”

De gelden komen ten goede aan vier thema’s: natuur en ecologie, fysieke leefomgeving, regionale economie en duurzame energie. Hierbinnen heeft de regio zelf bepaald welke concrete projecten men wil realiseren, waarbij ook input van de inwoners is meegenomen.

Openbaar groen, biodiversiteit en klimaatadaptatie
Een van de grotere projecten draagt als titel ‘De Groene Ruimte’. Manon van Maldegem, programmacoördinator Grootschalige Energietransitie en leefkwaliteit van de gemeente Borsele: “In dit project mochten elf dorpskernen in de gemeente Borsele hun wensen voor vergroening aangeven. Met inspraak van de bewoners schreef de gemeente voor iedere kern een eigen groenstructuurplan. Niet alleen het openbare groen, maar ook de ambities ten aanzien van biodiversiteit en klimaatadaptatie werden meegenomen. Zo wordt er straks meer regenwater opgevangen om in droge tijden te gebruiken. Een ander voorbeeld is het creëren van gunstige leefomstandigheden voor insecten, waarbij de lokale fruitteelt kan welvaren. Dit soort initiatieven geeft een impuls aan de dorpen, die vaak met leegloop te kampen hebben. Als geheel dragen de projecten bij aan een betere landschappelijke kwaliteit in dit deel van Zuid-­ Beveland, met onder meer wandelpaden, natuurvriendelijke oevers en dorpsbossen.”

“In diverse dorpen van Borsele hechten bewoners waarde aan een ontmoetingsplek”, vult Anaïs Lensen, adviseur Gebiedsinvesteringen Netten op Zee, aan. “Deze plekken kunnen behouden worden door de renovatie en verduurzaming van oude dorpshuizen. Ze worden energiezuinig, comfortabel en waar mogelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers gemaakt. De gebiedsinvesteringen Netten op Zee zorgen daarmee voor een versnelling in de verduurzaming van de dorpshuizen. Zo worden de gebiedsinvesteringen Netten op Zee benut voor wensen die al langer speelden.” Dat beaamt Claudia de Vos, coördinator Zeeland in Stroomversnelling. “Het geld wordt gebruikt om de krimpende dorpen aantrekkelijker te maken. Er staan diverse voorzieningen voor kinderen op de planning, zoals speeltoestellen in Reimerswaal en het opknappen van het strandje in Yerseke. Dat is de bewoners veel waard.”